Kumpulan Sajak Sunda Pilihan

Diposkan Oleh : Septia Mujizat | Pada : 7/31/2017 | Rating : 5 | 0 komentar
Kumpulan Sajak dalam Bahasa Sunda

Sekilas Tentang Sajak Sunda

Sajak Sunda
Dokumentasi Pribadi
Pantai Rancabuaya, Garut
Sastra lahir oleh dorongan manusia untuk mengungkapkan diri, tentang masalah manusia, kemanusiaan dan semesta (Semi, 1993: 1). Sastra merupakan karya kreatif yang mengungkapkan masalah hidup. Karya sastra merupakan fakta historis yang berisi pemikiran dan pergulatan batin pengarang terhadap masalah-masalah kehidupan.

Banyak sekali jenis-jenis karya sastra di dunia ini, salah satunya adalah sajak. Dalam bahasa Sunda, sajak adalah salah satu karya sastra tulisan berbentuk puisi yang bersifat bebas / tidak terikat, sehingga sering juga disebut sajak bebas.

Contoh-contoh Sajak Sunda

KAMELANG INDUNG
Septia Mujizat

Melang ka nu jadi kahéman
Nyiar hirup teu cukup di buruan

Lain sieun poho ka imah
Ngan sieun poho ka iman
Di dunya téh ngan saukur sémah
Urang bakal ka pamulangan

Sawarga téh na dampal suku indung
Kolot mah teu ménta harta nu bisa soéh
Da nu diarep-arep mah ngan saukur pitulung
Nyaéta du’a ti panerus nu saroléh

Nitip sholat cing tarapti
Tong oyag ku nu saliwat
Hurip sajati mah aya na diri
Alus jalma ku loba mangpa’at

Bekel kolot mah ngan saukur du’a
Cing alus milik, loba dulur, bagja dunya akhérat

NINI ANTÉH
Taufik Ampera

Di langit bulan nembongan
cahayana hurung ngempur
ngadamaran alam dunya.

Di bulan Nini keur anteng
ngentrung ninun kaén poléng
awak Nini mani bongkok
balas terus baé ninun
meureun geus rebuan taun.

Di bulan Nini bumetah
dibaturan Candramawat
buluna nu tilu warna
watekna matak diasih.

VARIASI GURU MINDA
Ajip Rosidi

Sampiung ngapung ka manggung
Ngalayang di mega nangtung
Ngalayang di mega malang
Nyerangkeun bentang baranang

Kumacacang kumalayang
Paheula-heula jeung heulang
Pahiri-hiri jeung geuri
Lega setra alam padang

Ngalayang di awang-awang
Ngaiantung luhureun gunung
Sukan-sukan di kahyangan
Rata-sirna poe-panjang

Diasuh ku Sunan Ambu
Dijaga para bujangga
Diaping para pohaci
Sakarepna sakahayang

Manggung teh panggungna rasa
Awang-awang wangwangan kahayang
Sunan Ambu ambuna napsu
Bujangga ngajak rancage
Pohaci nu mawa tigin
Kana hurip hirup aing

Paheula-heula jeung heulang
Heulang soteh dina awak
Pahiri-hiri jeung geuri
Geuri soteh dina diri

Nyatana nya aing jeung aing
Pahiri-hiri jeung diri
Paheula-heula jeung kahayang
Di dunya sapangabetahna

LALAKON KURING
Rizki Sanjaya

Hirup mah kudu dijieun babari
Tapi angger kudu boga taki-taki
Sakali metu kudu jadi
Meunang widi, tangtu moal jalir jangji

Siga gula jeung kopi
Najan béda, bisa ngahiji ku cai
Siga kuring jeung salira
Mun ngahiji, moal weléh silih jagi

PATANJALA
Etti RS

Ti ajalina kuring ditibanan pancen
nembus gunung meulah lengkob
atawa mapay bubulak jeung padataran

Ti dituna kuring dipilih
malidkeun cikahuripan ka sagara
najan kudu kandeg heula di muara

Ti memehna kuring kapeto
lilimbungan di leuwi nu jero
handapeun nu ngaroyom leuweung kaso

Batu gunung hahalang sangkan kapahung
sihoreng ukur taringgul
sabot diri ngananaha ka Nu Agung

Daftar Buku Kumpulan Sajak Sunda

  1. Antologi Puisi Sunda Mutahir (Eddy D Iskandar,spk., Durma Kangka,Bandung, 1980)
  2. Basisir Langit (Surachman R.M.,Balai Pustaka,Jakarta, 1976)
  3. Batu (Deddy Effendi, Yayasan Bangun Siswa, Bandung, 1990)
  4. Blues Kere Lauk (Godi Suwarna, Geger Sunten, Bandung,1992)
  5. Buana nu Pinuh ku Mega (Yus Rusyana, Geger Sunten, Bandung, 1992)
  6. Dayeuh Matapoe (Acep Zamzam Noor, Geger Sunten, Bandung, 1993)
  7. Di Kebon Binatang (Ajatrohaedi, Rahmat Cijulang, Bandung, 1990)
  8. Di Lembur Bulan Dikubur (Deddy Windyagiri, Geger Sunten, 1993)
  9. Gondewa (Etti RS, Kujang Kancana, Bandung,1987)
  10. Jagat Alit (Godi Suwarna, Rahmat Cijulang, Bandung,1979)
  11. Jamparing (Eddy D Iskandar, Parikesit 2000, Bandung, tt)
  12. Jamparing (Etti RS, Yayasan Kudjang, Bandung, 1984)
  13. Jamparing Hariring (Dedy Windyagiri)
  14. Jante Arkidam (Ajip Rosidi, Tupumanik, Pasuketan-Jatiwangi Cirebon, 1967)
  15. Jiwalupat: Opat Kumpulan Sajak (Godi Suwarna, Geger Sunten, Bandung, 2007)
  16. Kalakay Budah (Yous Hamdan, Geger Sunten, Bandung, 1994)
  17. Kalakay Jukut Riut (Deddy Effendie, Daya Piska, Bandung,1981)
  18. Kalakay Mega (Soni Farid Maulana, Geger Sunten, Bandung, 1992)
  19. Kasidah Langit (Eddy D Iskandar, Geger Sunten, Bandung, 1992)
  20. Katiga (Yayat Hendayana, Galura Bandung, 1975)
  21. Lalaki di Tegalpati (Sajudi, Rahmat Cijulang, Bandung,1985)
  22. Lalaki Langit (Juniarso Ridwan, Rahmat Cijulang, Bandung, 1979)
  23. Langit Katiga (Juniarso Ridwan, Geger Sunten, Bandung, 1992)
  24. Maung Bayangan (Etti RS, Rahmat Cijulang, Bandung, 1994)
  25. Nu Lunta Jauh (Usep Romli HM, Rahmat Cijulang, Bandung, 1992)
  26. Nu Mahal ti Batan Inten (Yus Rusyana, Rahmat Cijulang, Bandung, 1980)
  27. Nu Ngarongheap Mangsa Surup (Eddy D Iskandar, Durmakangka, Bandung, Cypress, tt )
  28. Ombak Halimun (Hadi AKS, Pamulang, Tangerang, 2002)
  29. Ombak Laut Kidul (Rachmat M Sas Karana, Tjupumanik, Pasuketan-Jatiwangi Cirebon, 1966)
  30. Pamapag (Ajatrohaedi, Balai Pustaka,Jakarta,1972)
  31. Puisi Sunda Selepas Perang Dunia Kedua (Iyo Mulyono,spk. Pusat Pembinaan dan Pengembangan Bahasa Depdikbud, Jakarta, 1980)
  32. Sabelas Taun (Usep Romli HM, Rahmat Cijulang, Bandung,1984)
  33. Sajak-sajak Cilauteureun (Taufik Faturohman, Medal Agung, Bandung, 1983)
  34. Saratus Sajak Sunda (Abdullah Mustappa, edt. Geger Sunten, Bandung, 1992)
  35. Surat Kayas (Surahman R.M., Balai Pustaka, Jakarta, 1967)
  36. Surat Panjang ti Cijulang (Rahmat M Sas Karana, Rahmat Cijulang, Bandung, 1983)
  37. Surat-surat Kaliwat(Godi Suwarna, Medal Agung, Bandung,1983)
  38. Tepung di Bandung (Rachmat M Sas Karana, Rahmat Cijulang, Bandung,1972)
  39. Tumbal (Yoseph Iskandar, Rahmat Cijulang, Bandung, 1982)
  40. Urang Naon di Cinaon (Wahyu Wibisana, Geger Sunten, Bandung,1993,
  41. Waruga Garba (Eddy D Iskandar, Medal Agung, Bandung, 1984)
  42. Wasiat Konglomerat (Taufik Faturohman, Geger Sunten, Bandung, ).

Semoga Bermanfaat!!!

*Referensi
  • http://tradisidongeng.blogspot.co.id
  • http://rizkimasbox.blogspot.co.id
  • http://cabiklunik.blogspot.co.id
  • https://kumpulankaryapuisi.blogspot.co.id
  • https://su.m.wikipedia.org

    Baca Juga :

    0 komentar:

    Posting Komentar

     
    NetXZ - Berbagi Tanpa Batas : About | Advertise | Sitemap
    Support : Kumpulan Sajak Sunda Pilihan
    Template Modified by Septia Mujizat
    Proudly Powered by Blogger